2011. július 30., szombat

Lívi kérésére: Cérnák

Nem is tudom hol kezdjem, hisz annyiféle van!
Mi is az a cérna: Több fonalból összesodort szál, általában kettőből-háromból - én a hármat tudom ajánlani inkább, hisz az erősebb és kevésbé szakad, de minden attól függ mihez is akarod használni.
Anyaga lehet pamut, len, selyem vagy szintetikus szálas.
----------------

Speciális cérnák

Manapság ebből a témából talán még doktorálni is lehetne, de azért van pár cérnafajta, amit egy foltvarrónak is illik ismerni.
Férccérna
Fércelni varrócérnával is lehet, de aki sokat varr, annak érdemes beszerezni férccérnát. Gyenge minőségű, durva felületű, könnyen szakadó cérna. Amíg a varrócérnánál a hátrány, itt előny a gyenge szakítószilárdság. Továbbá durva felülete nagyobb súrlódást biztosít, nem csúszik az anyagban és így jobban összefogja az anyagokat, mint a varrócérna. Általában két féle fércet használunk: vékonyra sodort finom fércet vékonyabb anyagokhoz, mint például az amerikai pecsvörk anyagokhoz, és vastagra sodort fércet szövetruhákhoz, kabátokhoz. Helyesebben mondva, két félét használnánk, de férc cérna ki tudja miért, ki ment a divatból, és csak elvétve akad rá az ember lánya fehérszínű, közepesen vastag férccérnára. A quiltszendvics összeférceléséhez ez a legjobb cérna, ha ráakadunk, érdemes bespájzolni.
Gombfelvarró cérna
A varrócérnáknál vastagabb és jóval erősebb cérna. Mivel nem szakad könnyen,  kiváló ráncoláshoz, pl. jojó készítés, és pántkifordításhoz, kisebb macik és babák forgatható karjaihoz, lábaihoz**


Gomblyukvarró cérna
Erős és vastag cérna

Horgoló cérna
Vékonyabb változatai (60-as és 80-as számú) macik, babák forgatható karjainak, lábainak felerősítéséhez kiváló, továbbá waldorf babák fejformázásához


Hímző cérnák
ráadásul melírozott
A klasszikus foltvarrásnál ritka a hímzés, többnyire csak a krézi munkákon és redwork-ön látható. A modern munkáknál gyakoribb az előfordulása, és szalaghímzéseknél elengedhetetlen kellék. Krézihez, szalaghímzéshez a pamut alapanyagú több szálból sodort osztott hímző fonal ajánlható, és a kívánt vastagság 1,2 vagy több szál felhasználásával érhető el.
Igényes szép hímzéshez való a selyem hímzőfonal.
A hímző cérnák gyakori hibája, hogy vizesen fognak, nemcsak mosáskor eresztik a színűket, hanem a gőzvasaló alatt is. Az is előfordulhat, hogy azonos gyártmányú cérnák egyik színe tartós, a másiké nem. Így ajánlatos használat előtt minden egyes cérnát megvizsgálni. Általában elegendő, ha a színes cérnát vizes fehér rongyba burkoljuk, és megcsavarjuk.
Tűzőcérnák
A foltmunkák tűzéséhez, ruhadarabok steppeléséhez ajánlott a varrócérnánál erősebb tűzőcérna (a spulnin többnyire a quilting feliratot találjuk). Többféle színben és vastagságban kapható. Sőt nemcsak egyszínű, hanem tarka változatai is vannak, amelyekkel különösen dekoratív hatást lehet elérni. Többnyire sorminták gépi hímzéséhez is megfelelő.
Kézi tűzésnél használható a viasszal bekent varrócérna is.


Láthatatlan cérna
Monofil néven is ismert cérna olyan, mint a közismert horgászzsinór, illetve damil szál, csak vékonyabb. Készülhet nylonból és poliamidból. A nylon szálat jobb elkerülni, mert nm bírja a vasalást.
Tűzéshez szokás használni, varrata szinte láthatatlan, de némi csillogással jelzi, hogy ott van. Teljesen láthatatlanná akkor válik, amikor tűbe akarjuk befűzni. Nem könnyű feladat!
Különböző vastagságban kapható, továbbá világos anyagokhoz vannak világos változatai, és sötét anyagokhoz sötétebb fajták.
Díszítő cérnák
Se szeri, se száma a különleges felületi, vagy színhatást adó cérnáknak.
A díszítő cérnákat gépi varrásnál sokszor alsó szálként ajánlott használni, ilyenkor persze a munka visszája van felül, és így nem egyszerű dolog a mintákat pontosan a helyűkre varrni.
A fémszálas arany, ezüst, vagy egyéb színű, normál vastagságú cérnákat is ajánlatos alulra befűzni, de felső szálként is használható speciális varrógép tűvel. 
Ide tartoznak a következők: (és még egy jópár)
szivárvány átmenetes
metálos (ez persze nagyon sok színben)

Vízben oldodó cérna
(erről képet nem találtam)
Hogy ez a cérna mit tud? Varrni lehet vele, és később kimosható az anyagból. Hogy mire jó? Eddig én egyetlen felhasználási módját ismerem, az újmódi gépi trapuntó technikánál a mintát szokták vele elővarrni. Feltételezem, hogy fércelni, és egyéb segédvarratot is lehet vele készíteni, majd utána a cérna kihúzogatását megspórolhatjuk a munka vízbemártásával.
Ha netán szükséges, nem árt megkérdezni foltos társainktól, hogy használtak-e már ilyet, milyen gyártmányút, és valóban ki lehetett mosni. Ennek ugyan nyilvánvalónak kellene lenni, de nem az.  Biztos forrásból tudom,  van olyan gyártmány, amelyik alapos mosás után is megmarad nyomokban!

forrás: hunpatch
Gumicérna
Sokféle színben kapható, szinte bármelyik rövidáru üzletben megtalálod. A színt a vékony gumi körül lévő cérnabevonat adja. Vastagabb mint az általában használatos varrócérnák. Ezen ne lepődj meg!
Smokkoláshoz használhatsz rugalmas pólóanyagot, vagy vékony szövetet, mint például a batiszt vagy a puplin. Egy felső vagy lánykaruha elkészítéséhez csupán két négyzetalakot kell kiszabnod a kiválasztott anyagból. Az egyik az eleje a másik a háta lesz.


De ezeken kívül van még pl. :
farmervarró
bőrvarró
A nagyipari felhasználásban a leggyakoribb a kúpos (a) és a talpas (b) csévék használata, mert ezeken helyezhető el a legnagyobb cérnamennyiség (kúpos csévéken általában 2–15 ezer, talpas csévéken akár 50 ezer méter), ami a varrógépek termelékenysége szempontjából nagy jelentőségű (ritkábban kell csévét cserélni és cérnát befűzni). A hengeres csévén (c) 100–1000 méter cérna van, ezt főleg háztartásokban és más, kisebb cérnafogyasztású technológiáknál használják. A d ábra szerinti kivitel hímzőgépeken, tűzőgépeken alsófonalként, a kis méretű hengeres kivitel (e) huroköltésű varrógépeken ugyancsak alsófonalként használatos: a hurokfogó orsótokjába közvetlenül behelyezhető és ennek megfelelően a szokásos orsótok-méreteknek megfelelő (10–12 mm) átmérővel készül.

forrás: Röltex
képek forrása: google

Tipp: a kis tekercsű cérnákat, varrótűvel járó varrócsomagokat varrógépi varráshoz nem ajánlom, csak és kizárólag apró, kézi javításokhoz, utazáshoz, gombfelvarráshoz.

Nincsenek megjegyzések: