2011. július 31., vasárnap

Blog ajánló

Ezt a táskát Gerda készítette! És kezdő varróként még rengeteg szépséges dolgot csinál! És most már ő is blogos lett, szóval ízibe reklámozom is egy kicsit! Tessék megnézni, követni és biztatni! :)

"Buddha" nadrág Bellának

Húgom szerint legalábbis, olyan kis buddhás, attól, hogy egy kicsit trottyos.
Anyaga abszolút vékony, nyári kord és a mintázatába, mondanom sem kell, beleszerettem :)))
Ma délelőtt készítettem szabással-varrással együtt, most már elég gyorsan megy egy ilyen nadrág.
Készül hozzá egy kalap is, de majd csak délután vagy holnap.
De úúúúgy imádom, hogy ilyen jól áll neki.
Mondjuk a fotók elég rosszak, vagy a vaku nem adja vissza a színt, vagy Bella mozgott sokat, de azért tessék lássék:)
2011. július 30., szombat

Lívi kérésére: Cérnák

Nem is tudom hol kezdjem, hisz annyiféle van!
Mi is az a cérna: Több fonalból összesodort szál, általában kettőből-háromból - én a hármat tudom ajánlani inkább, hisz az erősebb és kevésbé szakad, de minden attól függ mihez is akarod használni.
Anyaga lehet pamut, len, selyem vagy szintetikus szálas.
----------------

Speciális cérnák

Manapság ebből a témából talán még doktorálni is lehetne, de azért van pár cérnafajta, amit egy foltvarrónak is illik ismerni.
Férccérna
Fércelni varrócérnával is lehet, de aki sokat varr, annak érdemes beszerezni férccérnát. Gyenge minőségű, durva felületű, könnyen szakadó cérna. Amíg a varrócérnánál a hátrány, itt előny a gyenge szakítószilárdság. Továbbá durva felülete nagyobb súrlódást biztosít, nem csúszik az anyagban és így jobban összefogja az anyagokat, mint a varrócérna. Általában két féle fércet használunk: vékonyra sodort finom fércet vékonyabb anyagokhoz, mint például az amerikai pecsvörk anyagokhoz, és vastagra sodort fércet szövetruhákhoz, kabátokhoz. Helyesebben mondva, két félét használnánk, de férc cérna ki tudja miért, ki ment a divatból, és csak elvétve akad rá az ember lánya fehérszínű, közepesen vastag férccérnára. A quiltszendvics összeférceléséhez ez a legjobb cérna, ha ráakadunk, érdemes bespájzolni.
Gombfelvarró cérna
A varrócérnáknál vastagabb és jóval erősebb cérna. Mivel nem szakad könnyen,  kiváló ráncoláshoz, pl. jojó készítés, és pántkifordításhoz, kisebb macik és babák forgatható karjaihoz, lábaihoz**


Gomblyukvarró cérna
Erős és vastag cérna

Horgoló cérna
Vékonyabb változatai (60-as és 80-as számú) macik, babák forgatható karjainak, lábainak felerősítéséhez kiváló, továbbá waldorf babák fejformázásához


Hímző cérnák
ráadásul melírozott
A klasszikus foltvarrásnál ritka a hímzés, többnyire csak a krézi munkákon és redwork-ön látható. A modern munkáknál gyakoribb az előfordulása, és szalaghímzéseknél elengedhetetlen kellék. Krézihez, szalaghímzéshez a pamut alapanyagú több szálból sodort osztott hímző fonal ajánlható, és a kívánt vastagság 1,2 vagy több szál felhasználásával érhető el.
Igényes szép hímzéshez való a selyem hímzőfonal.
A hímző cérnák gyakori hibája, hogy vizesen fognak, nemcsak mosáskor eresztik a színűket, hanem a gőzvasaló alatt is. Az is előfordulhat, hogy azonos gyártmányú cérnák egyik színe tartós, a másiké nem. Így ajánlatos használat előtt minden egyes cérnát megvizsgálni. Általában elegendő, ha a színes cérnát vizes fehér rongyba burkoljuk, és megcsavarjuk.
Tűzőcérnák
A foltmunkák tűzéséhez, ruhadarabok steppeléséhez ajánlott a varrócérnánál erősebb tűzőcérna (a spulnin többnyire a quilting feliratot találjuk). Többféle színben és vastagságban kapható. Sőt nemcsak egyszínű, hanem tarka változatai is vannak, amelyekkel különösen dekoratív hatást lehet elérni. Többnyire sorminták gépi hímzéséhez is megfelelő.
Kézi tűzésnél használható a viasszal bekent varrócérna is.


Láthatatlan cérna
Monofil néven is ismert cérna olyan, mint a közismert horgászzsinór, illetve damil szál, csak vékonyabb. Készülhet nylonból és poliamidból. A nylon szálat jobb elkerülni, mert nm bírja a vasalást.
Tűzéshez szokás használni, varrata szinte láthatatlan, de némi csillogással jelzi, hogy ott van. Teljesen láthatatlanná akkor válik, amikor tűbe akarjuk befűzni. Nem könnyű feladat!
Különböző vastagságban kapható, továbbá világos anyagokhoz vannak világos változatai, és sötét anyagokhoz sötétebb fajták.
Díszítő cérnák
Se szeri, se száma a különleges felületi, vagy színhatást adó cérnáknak.
A díszítő cérnákat gépi varrásnál sokszor alsó szálként ajánlott használni, ilyenkor persze a munka visszája van felül, és így nem egyszerű dolog a mintákat pontosan a helyűkre varrni.
A fémszálas arany, ezüst, vagy egyéb színű, normál vastagságú cérnákat is ajánlatos alulra befűzni, de felső szálként is használható speciális varrógép tűvel. 
Ide tartoznak a következők: (és még egy jópár)
szivárvány átmenetes
metálos (ez persze nagyon sok színben)

Vízben oldodó cérna
(erről képet nem találtam)
Hogy ez a cérna mit tud? Varrni lehet vele, és később kimosható az anyagból. Hogy mire jó? Eddig én egyetlen felhasználási módját ismerem, az újmódi gépi trapuntó technikánál a mintát szokták vele elővarrni. Feltételezem, hogy fércelni, és egyéb segédvarratot is lehet vele készíteni, majd utána a cérna kihúzogatását megspórolhatjuk a munka vízbemártásával.
Ha netán szükséges, nem árt megkérdezni foltos társainktól, hogy használtak-e már ilyet, milyen gyártmányút, és valóban ki lehetett mosni. Ennek ugyan nyilvánvalónak kellene lenni, de nem az.  Biztos forrásból tudom,  van olyan gyártmány, amelyik alapos mosás után is megmarad nyomokban!

forrás: hunpatch
Gumicérna
Sokféle színben kapható, szinte bármelyik rövidáru üzletben megtalálod. A színt a vékony gumi körül lévő cérnabevonat adja. Vastagabb mint az általában használatos varrócérnák. Ezen ne lepődj meg!
Smokkoláshoz használhatsz rugalmas pólóanyagot, vagy vékony szövetet, mint például a batiszt vagy a puplin. Egy felső vagy lánykaruha elkészítéséhez csupán két négyzetalakot kell kiszabnod a kiválasztott anyagból. Az egyik az eleje a másik a háta lesz.


De ezeken kívül van még pl. :
farmervarró
bőrvarró
A nagyipari felhasználásban a leggyakoribb a kúpos (a) és a talpas (b) csévék használata, mert ezeken helyezhető el a legnagyobb cérnamennyiség (kúpos csévéken általában 2–15 ezer, talpas csévéken akár 50 ezer méter), ami a varrógépek termelékenysége szempontjából nagy jelentőségű (ritkábban kell csévét cserélni és cérnát befűzni). A hengeres csévén (c) 100–1000 méter cérna van, ezt főleg háztartásokban és más, kisebb cérnafogyasztású technológiáknál használják. A d ábra szerinti kivitel hímzőgépeken, tűzőgépeken alsófonalként, a kis méretű hengeres kivitel (e) huroköltésű varrógépeken ugyancsak alsófonalként használatos: a hurokfogó orsótokjába közvetlenül behelyezhető és ennek megfelelően a szokásos orsótok-méreteknek megfelelő (10–12 mm) átmérővel készül.

forrás: Röltex
képek forrása: google

Tipp: a kis tekercsű cérnákat, varrótűvel járó varrócsomagokat varrógépi varráshoz nem ajánlom, csak és kizárólag apró, kézi javításokhoz, utazáshoz, gombfelvarráshoz.

2011. július 29., péntek

hahó!

Péntek van!
Gyerünk valami ötlettel elő állni, hogy miről szeretnétek olvasni! Minek a technikáját írjam le? Vagy miről írjak?

Az elmúlt napok egyébként abszolút alkotás mentesen teltek. :( Szegény babát is alig öltögettem... Pedig már mindjárt kész! Vasárnap veszek horgolótűt és akkor a haját is megtudom majd csinálni.
Csak annyira, de annyira rossz idő van. Kicsit szét vagyok csúszva, fáradt vagyok, Bella lányom is máshogy viselkedik.
Ma szabás helyett két órát aludtam. No, de nem tart sokáig a tétlenkedés, hamarosan megérkeznek az anyagok amiket rendelek, és akkor legyártok egy megrendelést. Ésésésés annyi ötletem van!
Már régen is éreztem, hogy kevés az idő, de most kifejezetten úgy gondolom, hogy nem elég semmire.

Augusztusban lesz egy kisebb szünet! Tanulmányaim befejezése látható a közeljövőben, így egy kicsit muszáj leszek tanulgatni!

Másik hír! Gondolom ez mostanában nem meglepő, mintha több blogon is olvasni lehetne hasonlót: Vállalkozásba fogok kezdeni! Szeretnék nyitni egy méteráru boltot amerikai anyagokkal, hisz az itthoni kínálatról mind tudjuk, hogy elég lapos.
Persze ez nem holnap vagy holnapután fog megtörténni, de egy éven belül talán sikerül mindent megoldanom, ami ehhez kell.
Szóval drukkoljatok, hogy számotokra is elérhető legyen a sok szép anyag és ne előzzön meg senki. :D

2011. július 27., szerda

Már csak ezért...

... én is élnék Kanadában! Bár nekem Los Angeles álmaim ne továbbja, na de azért ez olyan, mintha becsuknám a szemem és álmodnék! Itthon miért nincs ilyen???????2011. július 24., vasárnap

játék

Augusztus 26-ig mindenféle csodacsipkékért lehet játszani Kerollan-nal. Az oldalsávban szintén megtalálható!

2011. július 22., péntek

Smokkolás/Gumírozás

Ahogy ígértem, péntek van és jövök a leírással :)
Smokkolni mindegyik varrógép tud!
Fogj egy gumicérnát (szinte bármelyik rövidárú és méteráru üzletben kapható) és kézzel tekerd fel az orsóra, figyelj arra,  hogy ne nyújtsd a szálat!
Az orsótartón van egy kis csavar szerűség. Ezt -a varrógéphez járó - csavarhúzóval lazítsd meg kb. két milliméternyire, és csak így húzd a gumicérnát bele!
A felső szállal húzzuk fel (azt hiszem mindegyik gépnél a felső szállal kell felhúzni) és rendezzük el, ahogy a sima cérnát szoktuk.
Csináljunk egy tesztvarrást, hogy a két szál feszessége szinkronba kerüljön és ne hurkoljon se felül se alul.
Innentől ugyanúgy, mint egy rendes egyenes varrásnál, varrjunk, az anyag színoldalával felfelé!
Egy kis ruha elkészítésének a menete:
1. Mérd le mellrészben azt akinek készülni fog a ruha. (pl 46 cm)
2. Ezt kb kétszerezd meg, ez a hossz lesz a ruha felsőrésze. (kb 85-90 centi között)
3. Mérd meg hosszában, attól függően, hogy meddig érjen a ruha. (pl 20 centi)
4. A kétszeres méretből szerkessz egy enyhe trapézt 20 cm-es magassággal.
5. A trapézt körbe dolgozd el, hogy ne foszoljon, az alját hajtsd fel és tűzd le (ez nem mindig szükséges, ha van fedezőgéped, akkor mutatós enélkül is), a tetejét hajtsd le és tűzd el.
6. A trapéz két oldalánál fogva varrd össze, majd a varrást vasald ketté.
7. Itt szabadon választhatsz, vagy kiméred az egy-másfél centiket és bevonalazod az anyagot, vagy középre állított tűvel indulsz neki és mindig varrásvonalhoz helyezed a talpat, vagy ugyanez oldalra helyezett tűvel.
8. A trapéz összevarrt részéhez helyezed a tűt, két három öltéssel visszafelé eldolgozod a varrást és haladsz a a vonal mentén, majd a végén, mikor visszaértél a kiindulási ponthoz, újra eldolgozod a varrást.
9. Maximum 10 sort csinálj egy ilyen ruhához és minimum 3-4-et!
10. Vágj ki négy téglalapot, készítsd el pántnak (mind 10-15 centis legyen), és ezeknek a közepén is végig mehetsz ezzel a varrással.

Tippek: Használhatod póló ujjánál szűkítésnek, díszítésnek, nyaknál, deréknál, lábszárnál ugyanúgy. A basa nadrágok ezzel a technikával készülnek. Lehet hajgumit, virágot formázni vele. Használhatsz ikertűt is.
Kézi varrásnál a gumicérna megkönnyíti a ráncolást.

Remélem hasznos volt a leírásom!
Ha gondoljátok írjátok meg, hogy jövőhéten miről írjak.

2011. július 21., csütörtök

Izgulok! :)

Ma végre megjött a csomagom a gyapjúvarázstól. Megérkezett a Waldorf baba készlet,szóval drukoljatok, hogy valami nagyon helyes csajszi kerüljön ki a kezeim közül!

Ha kész lesz játékot hirdetek!

A facebook oldalam is lassan rendbeszedi magát, ott is lehet majd játszani, szóval érdemes Like-olni, aktívan részt venni!

bedolgozás

Steixner István hagyományőrző bőrműves, nagyon jó és régi barátom. Ma ment Kaposvárra vásározni, és előtte megkért, hogy csináljak neki pár karkötőt, fűzzem meg, hogy az is legyen a repertoárban. Vasárnap kaptam meg az anyagokat és ma délelőtt adtam le a 20at amit kért. Egyszerűnek tűnik, de időigényes, főleg Bella mellett. Esténként csináltam úgy, hogy anyu besegített, ő is csinált egy párat.
Itt abban az állapotban látni ahogy hagytam megfűzve. :) Majd Stex gondolom úgy is megcsinálja szépre.

kisfiú nadrág

Ez az első fiú nadrágom! Már olyan régóta szerettem volna varrni egyet. Gerdának készült, illetve nem is neki, hanem a fiának Tomkának, aki - mint ahogy azt a kép is mutatja - egy igazi lovag. :)
Sajnos amikor csináltam, épp vendégem volt és Bellára is figyeltem, és indulás előtt is voltunk, szóval siettem, így persze rontottam, így persze 3szor kellett az ülepének és a tűzésnek neki állnom. Nem lett rossz nadrág, de nem vagyok vele maximálisan elégedett. De remélem a közeljövőben megint fogok fiús nadrágot varrni és akkor javítok.
Amúgy ennek a nadrágnak nincs gumi a derekában, csak egy megkötő, ami, ha úgy van megkötve, kis lazaságot kölcsönöz :)

Ruha Pécsre

Párnapot Pécsen fogunk tölteni a nagyszülőknél. Én meg későn mostam és nem tudom mi fog leszáradni holnapra és mi nem, meg úgy voltam vele, hogy még mindig nincs elég nyári gönce.
Ez a ruha/tunika először csak trikónak indult, de mivel aludt gyermekem, így nem tudtam a méreteket levenni, így a hosszúsága találomra készült. Ennek nagyon enyhe trapézt vágtam, tetejébe félcentis gumi került, alja az anyaghoz színben nagyon is passzoló zöld szatén ferdepántot kapott. Mikor kész lett, húgom mondta, hogy ő csinálna rá egy megkötést, de amennyit ő mozog tuti állandóan kikötődött volna, vagy leesik, így a dereka fölé kicsivel tettem egy ráncolást gumicérnával.
Mivel ezt holnap fogja felvenni, így akkor fog róla olyan kép készülni, ahol viseli.

nyári smokkolt kis ruha

Bella egyszer csak kinőtte az össze nyári ruháját, holott én azt hittem, hogy bőven van neki elég.
Szóval gyorsan kellett csinálnom egy ruhát, hogy a hétfői babatalira legyen mibe elvinni. (persze pont akkor volt esős idő...)
Egy sima trapéz ruha, felsőrésze smokkolt/gumírozott, pántját hátul lehet keresztbekötni.
És mivel sokszor kerestek rá a smokkolás szóra google-n, és ide keveredtek, ezért úgy döntöttem, hogy minden héten egyszer leírok valamit a varrásról. Pénteken a smokkolásról fogok írni, a tapasztalataimról és mások tapasztalatairól.a ruha viselés közben

az utolsó romantikus rózsás

Ugyanis ez az anyag elfogyott :( Egy kevés cafat maradt, hátha lesz még valami ötlet belőle.
Ezt a volt mentor tanárom unokájának varrtam. Érdekes volt a megrendelés, mert ő meglepetést akart így nem mondott a lányzó méreteiről semmit. Így a korosztályának megfelelően készítettem el, és nagyon reménykedek, hogy jó lesz rá.
Kis fodros nadrág 92-es méretben hozzávaló kalappal, ami kifordítható.
És ezzel fel is hívnám a figyelmet, hogy meskán Júli 25-ig még tart  a fodros nadrág AKCIÓ!
Kalap kifordítva


2011. július 12., kedd

virágos táska

Életem első táskája! :)
Mondjuk ez nem tartozik a vészes esetek közé, de valahol el kellett kezdenem.
A szabásminta Miss Scotty-tól származik, igaz a zseben muszáj voltam változtatni a zipzár színe miatt.
A külseje és belseje szinte megegyezik, színében is alig tér el.
Fehér lett a ferdepánt rajta, mert akinek készült, róla egy kicsit a tisztaság jut eszembe, őszinteség, és a táska színéhez is ment. És hogy ne legyen azért unalmas sem, ráraktam egy tüll virágot, helyenként megszínezve kékkel. Ez bármikor leszedhető.


a zsebet, kék 4mm varrással rögzítettem, hogy kicsit kitűnjön a két egyforma anyagtól

2011. július 6., szerda

fodros nadrág

Fruzsi lánynak készült 92-es méretben, egy ladybird nadrág után.
Hát az eredetit inkább nem mutatom meg.
Mikor elkészült ez a farmer nagyon nagyon tetszett, majd rájöttem egy csomó hibájára. A fodrokhoz túl rövid anyagot vágtam, így véletlenül sem lett apró fodros, és túl nagyok is lettek.
Másrészt vagy a gépben van a hiba, vagy bennem, de nem ölt egyenletesen. Gondolom bennem, mert az előző gépnél is probléma volt, lehet rosszul fogok anyag továbbításnál.
Szóval lehet sok mindent tanultam ez alatt a bő másfél év alatt, amióta varrok, de még mindig elkeserítően keveset tudok :D